Aanhalingstekens en Apostrofprobleem

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /mnt/web524/b2/10/53727210/htdocs/WordPress_03/wp-includes/formatting.php on line 3281

Aanhalingstekens worden gebruikt om een woord of zin aan te halen (aanhalingsteken-openen) of af te halen (aanhalingsteken-sluiten). In de leterlijke zin: De jongen zei: ‘Misschien kunnen we het op internet vinden?’, of niet-letterlijk of ongebruikelijk: Deze ‘idioot’ had het steeds over ‘internetgekte’, of wanneer het woord zelf bedoeld wordt: Het woord ‘internet’ wordt steeds vaker gebruikt.

Volkskrant

Volkskrant

In Nederland hanteren wij de ‘Engelse methode’ als het gaat om het enkel gebruik van aanhalingstekens. Ook wel de Oxford methode genoemd. Sommige kranten (Volkskrant de gedrukte versie)  gebruiken nog de ouderwetse Nederlandse methode van dubbel aanhalen. “Nederlands”. Ook in Amerika wordt de “Amerikaanse” methode van dubbel aanhalen gebruikt.

In Frankrijk, Italië en Spanje wordt met zogenaamde ‘dubbele guillements’ gewerkt. Met de punt naar buiten gekeerd; «Frans». In Duitsland werkt met vaak met dubbele guillements naar binnen gekeerd en in Zwitserland gebruikt men enkele naar buiten. ;-)

Fout
Pertinent fout zijn de volgende aanhalingstekens: ‘fout’ en “fout”. Deze aanahlingstekens (foot en inch of minuut tekens) zijn vaak rechts van de ‘dubbel-punt’-toets te vinden op je toetsenbord. Mensen met weinig typografische kennis gebruiken deze aanhalingstekens omdat ze makkelijk op het toetsenbord te vinden zijn. 

Apostrofprobleem
De apostrof is een hoog geplaatste komma en wordt gebruikt bij ’k (ik), ’m (hem), ’n (een), ’ns (eens), ’s (des) ’r (er) en ’t (het), en met jaartallen (’80). Wat is fout: ‘s avonds, ´s avonds, ‘s avonds. Wat is goed: ’s avonds.

 Over Auke Zeijlstra

Auke Zeijlstra is partner van Kantoor E-commerce en tevens eigenaar van Gudz.nl. Hij is vanaf het begin bij het design, typografie en de ontwikkeling van meerdere Magento webshops betrokken. Auke heeft een Google Certificering en zijn specialismen zijn design, typografie en online marketing.

bron: Letters 

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /mnt/web524/b2/10/53727210/htdocs/WordPress_03/wp-includes/formatting.php on line 3281 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /mnt/web524/b2/10/53727210/htdocs/WordPress_03/wp-includes/formatting.php on line 3281 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /mnt/web524/b2/10/53727210/htdocs/WordPress_03/wp-includes/formatting.php on line 3281

Geef een reactie Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /mnt/web524/b2/10/53727210/htdocs/WordPress_03/wp-includes/formatting.php on line 3281